Når våren er her, første gang på gress.

Hva skal vi huske på!

Den deilige våren er her. Fuglene kvitrer, dagene blir lengre og vi kjenner solen varme. Dette er den beste tiden på hele året synes jeg. Alt våkner liksom til liv igjen. Ut i fra hvor du bor kommer våren tidligere eller senere, men uansett er det viktig at vi er forsiktige med overgangen fra høy til gress for våre hester.

Fra høy/ensilage til gress.

Hestene er lystne på gress om våren, så de vil bare spise så mye de kan, så fort de kan, av det deilige saftige gresset så det er vår jobb å gjøre tilvenningen så skånsom som mulig. Forskere har kommet frem til at det ikke er beitet i seg selv som utløser forfangenhet, men beitet kan være en katalysator hos hester som i utgangspunktet er disponert for forfangenhet på forhånd. For raskt overgang fra høy til gress kan gi forfangenhet (laminitt), en meget smertefull tilstand for hesten.

Hoven blir skadet.

Forfangenhet kan skje ved ulike hendelser, men en av dem er for rask overgang fra en type fôr til ett annet. Forfangenhet skjer i hoven på klovdyr som hest og ku, men ses ofte tidligere hos hesten da den beveger seg mer. Sykdommen starter ofte i framhøvene og hesten «setter» seg på bakbena for å avlaste frambena så mye som mulig. Forfangenhet skjer ved at den normale blodtilførselen til høvene endres. Endringen av den normale blodtilfølselen til hoven gir betennelse i lamellsjiktet. Lamellsjiktet ligger mellom hovbenet og hovveggen og produserer hornlammeler og rørhorn. Betennelsen i hoven fører til at hovens struktur svekkes. I alvorlige tilfeller kan hovbenet rotere eller synke ned i hoven og i virkelig ille tilfeller kan hovbenet bryte gjennom hovsålen, med andre ord, forfangenhet er alvorlig og kan ende med å måtte avlive hesten.

Årsaker.

Som nevnt tidligere så kan det være flere ulike årsaker til forfangenhet. Som regel er det flere av disse årsakene, i tillegg til at hesten i utgangspunktet er disponert for forfangenhet, som kommer sammen og til slutt er det en siste «dråpe» som gjør at sykdommen slår ut. Fedme kan være en av årsakene, sammen med overspising av kraftfôr (oppbevaring av kraftfôr bør skje i lukket fôrrom), mage-/tarmsykdommer, kjønnssykdommer, brå overgang mellom ulike fôrtyper, stort inntak av karbohydrater, infeksjoner eller sykdom andre steder i hestens kropp, problemer ved følling, ubalanse i blodsukker eller hardt arbeid på fast underlag. Tenkt også på når du kjøper høy til heste om vinteren. Hvor mye bruker du hesten og hvor mye energi trenger den. Høy som er slått tidlig på sommeren inneholder mer karbohydrater (sukker) enn det høyet som er slått sent på sommeren. (1 slått betyr at høyet er slått tidlig på sommeren, 2 slått er midt på sommeren og 3 slått er sent på sommeren) Tenk over hva ditt, og hestens, behov er før du går til innkjøp av høy for vinteren.

Tilvenning om våren.

En god idé kan være å sette opp en plan som går over 2-3 uker. Start med å la hesten spise gress ca 10 minutter hver dag den første uka, så øker du til 20 minutter 4-5 dager og deretter 30 minutter osv slik at overgangen går smidig og smertefritt for hesten. Gresset om våren har mye sukker (karbohydrater) i seg, spesielt om morgenen når gresset «våkner» etter en kjølig natt. Best å la hesten få gress litt ut på dagen eller ettermiddagen når sukkeret ikke lenger ligger lagret i gresset. Man kan leie hesten når man skal gjøre tilvenningen, men om man ikke ønsker dette så kan man gjerde inn ett lite område i nærheten av stallen slik at du kan gjøre andre ting mens hesten får i seg det første, herlige gresset.

Lykke til:)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.