Toppidretts skole med hest – hva betyr det!

En tittel som ikke er beskyttet!

Det finnes mange toppidrettsskoler i Norge. Den mest kjente er vel NTG som gir idrettsutøvere i ulike disipliner en flott mulighet til å kombinere den sporten de elsker med skolegang. I de senere år har det også dukket opp Ungdomsskoler som tilbyr toppidrett slik at man kan få frem talenter fra en tidlig alder. I Norge finnes det også en del videregående skoler som bruker tittelen Toppidretts gymnas, men jeg lurer på om det er forskjeller mellom skolene og hva de tilbyr, og om man sammenligner med NTG, hva er egentlig en toppidretts skole?

 

Slik jeg har forstått det hele så er ikke Toppidretts gymnas en beskyttet tittel, og det kan derfor bli litt forvirring med hva denne tittelen betyr/inneholder. Mange videregående skoler har en idrettslinje som tilbyr ungdom fordypning i ulike idretter og de setter av X-antall timer i uken til dette. Dersom du har en idrett som skolen ikke tilbyr fordyping i, går din idrett inn i Basis gruppen. Her kan det være flere elever fra ulike idretter som blir samlet, og man får tildelt timer hvor du kan trene på din idrett. Disse skolene er Videregående skoler med idrettslinje og er ofte offentlige skoler, men er ikke godkjente fra Olympiatoppen. På disse skolene gis det gode tilbud, og siden de ligger under det offentlig slipper man å betale skolepenger.

Slik som NTG og Telemark Toppidrett Gymnas (TTG) er Toppidretts skoler som er godkjente av Olympiatoppen. Disse skolene er underlagt strenge retningslinjer på hvor mange timer som skal brukes på idretten i løpet av ett skoleår. Disse skolene er ofte private, og man får plass ut i fra hvordan du presterer innen sporten og hvor seriøst du ønsker å utøve din sport. Disse skolene starter ofte 1 uke tidligere en offentlige skoler og har feks. kortere høsterie pga det høye antallet timer elevene er borte fra skolebenken pga stevner, konkurranser, treningsleiere etc. Her legges det også tilrette for at skolefagene kan leveres og besvares online, selv når man er på farten. Alle linjer som skolen tilbyr har meget høy kompetanse på sine trenere slik at man får best mulig oppfølging og tilbakemelding. På disse skolene er tilbudet «top of the line», men siden de er private vil du måtte betale skolepenger og ett toppidrettstilegg ut i fra den sporten du ønsker å bedrive.

Vi har prøvd begge alternativer, og for oss ble det slik at den offentlige skolen ikke kunne gi eleven det som man forventet. For oss ble det for mange elever, for lite treningstimer og for dårlig kontakt mellom trener og elev. Vi byttet derfor til et privat alternativ som selvsagt koster mer, men gir tett oppfølging, treningstimer hver dag, flere konkurranser og ett tett og nært forhold mellom trenere og elever.

Det er opp til hver enkelt hva man ønsker å bruke, men synes det kan være godt å vite forskjellene som ligger til grunn. Om du har spørsmål eller tanker rundt det jeg har skrevet så er det bare så sende meg en kommentar😀

 

 

5 thoughts on “Toppidretts skole med hest – hva betyr det!

  • joyaggie says:

   Thank you. Glad you like the site and if you have any questions or subjects you would like me to write about, please let me know.

  • joyaggie says:

   Thank you for likeing the site. I hope you will stop by again for new posts comming up☺️

 1. movie online says:

  After study a few of the weblog posts in your web site now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and might be checking again soon. Pls take a look at my site as nicely and let me know what you think. Remy Garfield Tien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.