Tempovekslinger og Overganger

Hvorfor er disse så viktige!

Gode overganger fra en gangart til en annen er ikke bare krevende, men også viktige. Krevende for rytter da man skal bruke små signaler med kroppen for at hesten skal forstå at den skal skifte gangart. Viktige da du ønsker å ha en hest som reagerer på dine minste signaler. Hesten skal holde formen selv om du skifter gangart, så dette krever trening og korrekt ridning. Tempovekslinger er når du beholder samme gangart, men øker og senker steglengden innenfor samme gangart uten at hesten går ut av form.

Du har kanskje sett sprangridning på TV. De riktig gode rytterne kommer inn på banen i skritt, samler tøylene og går rett til galopp for deretter å gjøre en komplett stopp, rygge litt og gå frem i galopp igjen. Dressurrytterne er eksperter på feltet. De rir avanserte programmer med utallige overganger hver gang. Alt dette mens hesten holder sin form, er rett, har skuldre på plass og ser helt fantastisk ut. Ser veldig enkelt ut tenker du, og du planlegger å prøve dette selv. Man finner fort ut at dette ikke er så enkelt, men krever mye trening.

Vil anbefale at du starter i skritt og går over i trav for så å gå ned i skritt igjen. Skal du gå fra skritt til trav gjør du deg litt «lettere» i setet, klemmer lett med sjenkel og holder kontakten på tøylen. Det jeg mener med «lettere» i setet er at du skyver bekkenet litt frem, ikke ryggen. Små bevegelser som blir mer og mer subtile ettersom du øver mer og mer på overgangene. Når du jobber med setet er det bekkenet ditt som skal gjøre jobben, ikke ryggen. Høres ganske enkelt ut, men det krever mye av både hest og rytter for å få det til å se enkelt ut.

Når man går fra trav til skritt er det ofte at man drar hesten i munnen for å få den til å stoppe, noe som fører til at hestens hode går opp da den synes det er ubehagelig å bli dratt i munnen. Kunsten er å ha kontakt i tøylen og deretter bruke setet for å fortelle hesten at du ønsker å gjøre en endring i gangart. For å gå fra trav til skritt må du sette deg litt ned i salen, gjøre deg «tung», sitte rundt hesten og bare gjøre en forholdning på tøylen, uten å dra, slik at hesten forstår at du vil at den skal senke farten. Lurt å sitte nede i traven for å få best mulig følelse. Pass på at du ikke blir som en «potetsekk» når du skal bruke setet for å få til overgangen til skritt. Ryggen din skal være rett, men du bruker bekkenet for å sette tyngdepunktet litt bak i salen.

Tempovekslinger går ut på samme prinsipp, men her er teknikken enda mer «fintunet». Med tempovekslinger skal du holde deg i samme gangart, men bare øke steglengden/tempo i den gangarten du befinner deg i, uten at hesten går ut av form.

Husk å ikke gjøre overgangen/tempovekslingen på samme sted hver gang, men gjøre den på ulike steder på banen slik at hesten lærer å gjøre overgangen når du gir beskjed uavhengig av hvor på banen dere befinner dere. Gjør du overgangen på samme sted lærer hesten hvor stedet er, og gjør endringen uten at du har bedt om den.

Det er samme prinsippet fra skritt til holdt. Hold kontakten på tøylen med en liten forholdning, gjør deg «tung» i setet, sitt rundt hesten, så vil den forstå at du vil senke tempo til holdt. For å gå frem i skritt gjør du deg «lettere» i setet, klemmer lett med sjenkel og hesten vil forstå at du ønsker å øke tempoet.

Husk at det tar tid for deg og hesten å få dette til, men øving gjør mester:)

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.