Sal og saltilpasning, lett å miste oversikt over hva som er viktig.

Masse snakk og veldig mye penger!

Dette temaet kan nok være vanskelig for mange, og det finnes mange meninger vedrørende saltilpasning. Jeg kan bare gi mitt syn, erfaringer og opplevelser rundt dette, ut i fra mine møter med kunnskapsrike mennesker, nemlig salmakere, saltilpassere, veterinærer og selvfølgelig erfarne hestefolk.

Er det nødvendig?

En rideskolelærer sa til meg en gang at skulle hun bruke saltilpasser på alle sine rideskolehester hadde hun vært konkurs før hun hadde gitt en eneste ridetime. Derfor var hun avhengig av å bruke sin egen sunne fornuft og kunnskap for å finne billige saler som passer best mulig til sine rideskolehester. Dette er også realiteten for mange ryttere. Velger man å reise til, eller er så heldig å få en saltilpasser hjem til deg for å sjekke salen du har, er man fort kvitt noen tusenlapper. Deretter får du ofte høre alt som er feil med den salen du har, og at din hest ville ha godt av en ny sal, som selvfølgelig koster enda flere tusenlapper. Kjøper du ikke ny sal, pga at du ikke har råd, får du dårlig samvittighet for du føler at du ikke gir hesten din det den fortjener. Man kan bli veldig lei seg og deprimert av mindre. MEN det finnes håp, og det finnes løsninger for ALLE, som ikke behøver å koste så alt for mye.

Aner nå at dette innlegget kan bli langt, men ønsker at alle som leser dette skal kjenne at valgene de tar er helt ok, og at man med sunn fornuft og litt research kan finne ut om utstyret er bra nok til den tiltenkte bruken, eller om man skal se etter muligheter til å finne noe som kan passe bedre. Dersom du er usikker på om salen er helt ok til din hest er det viktigste å finne ut hva hesten synes om salen. Har hesten din det bra, er glad og lykkelig når du saler opp og ned, beveger seg naturlig og ikke har noen «vondt’er» ja da kan du lese dette innlegget bare for å lære litt om det å ha en hest som ikke er like glad og lykkelig som din, når den blir salet opp.

Hva kan jeg gjøre selv?

Om hesten viser tydelig ubehag når du legger på salen, eller har kuler/hevelser i området hvor salen ligger er det nok smart og se på muligheten for at dette kan ha noe med salen å gjøre.
Ta bort sjabrakken og legg salen direkte på hestens rygg. Stå bak hesten og se om du kan se lyset på andre siden (manken) når du titter gjennom kanalen på salen, og det samme når du ser fra manken og bakover gjennom kanalen, mot rumpa. Har du fri sikt fra begge sider, er dette iallefall ett godt tegn og en god start. Det skal alltid være god klaring fra hestens ryggsøyle og opp til salens kanal. Viktig også at salputene på hver side av kanalen på salens underside (de er myke og tykke og går langs hele salens underside) ikke kommer i kontakt med ryggsøylen. Deretter bør du sjekke om «hele» salens underside ligger stabilt på hestens rygg, eller «vipper» den opp i fronten, eller bak. Du bør klatre opp så du kommer i salens høyde når den ligger på hesten for å sjekke dette, slik at du ser om salen ligger i «vater». Bruk hendene og kjenn etter, tipper salen fremover vil den ofte gnage på manken og skape vonde og ømme sår. Tipper den bakover vil du få for mye tyngde bak i salen som gjør at hesten kan få for mye trykk på feil/ett sted, som for hesten er ubehagelig. Sitsen din blir fort det man kaller «stolsits» når du sitter for langt bak i salen, men det skal vi komme tilbake til i ett senere innlegg.

Når punktene over er gjort spenner du fast salen med salgjorden, fortsatt uten sjabrakk, og setter deg opp. Du vil nå behøve noen som står på bakken for å se hvordan det ser ut, eller du kan ha noen som filmer, slik at du kan se selv etterpå. Det som er viktig her er at salen ligger i «ro» i alle gangarter. Du vil se dette godt bak på salen om den beveger seg mye fra side til side eller opp og ned i de ulike gangartene når du rir uten sjabrakk. Ri lett i trav og i 2 punkts sits i gallopp. Det ideelle er at salen ligger så rolig og stabilt på hestens rygg som mulig. For mye bevegelse i salen kan gi ubehag hos hesten, og kan forårsake ømmhet, låsninger, kuler eller rett og slett vondt i ryggen. Har hesten din tydelige smerter i ryggen bør alltid veterinær tilkalles.

 

Disse punktene er ting du kan gjøre selv, og skulle du være usikker så kan du spørre en erfaren rytter om å se hva de synes, og eventuelt om man kan gjøre justeringer med feks. en salpad som vil stabilisere salen så den ligger riktig på hesten. Om du fortsatt er usikker bør du vurdere en saltilpasser. Det finnes flere saltilpassere rundt om kring i landet, og de fleste av dem har noe som heter «salturer». Det betyr at de reiser rundt i hele Norges langstrakte land, har ulike stoppesteder, og du kan dermed se om de har en stopp i nærheten av der du bor. Du kan melde deg på, direkte på nettsiden, eller de henviser til kontaktpersoner på de ulike stedene, slik at du kan melde deg på lokalt. Vanligvis må man gi beskjed om man ønsker en salsjekk (sjekk av den salen du har, og om de eventuelt kan gjøre justeringer på denne, slik at den vil passe din hest best mulig) eller salkjøp (da er du ute etter å kjøpe ny sal til din hest.) Det er som regel fast pris på en salsjekk, men ønsker du en ny sal er det viktig at du har ett budsjett på hvor mye penger du kan bruke, og holder deg innenfor dette. Mange, men ikke alle, salmakere har også brukte saler som de selger på kommisjon, så ikke vær redd for å si at du ønsker å kjøpe en brukt sal.

Kjøpe på nett.

Det finnes også «billige» saler å kjøpe på nettet. Det som kan være utfordringen her er å vite om salen vil passe eller ikke, til din hest. Har du en hest som sliter med vond eller øm rygg, så ville jeg nok anbefale å bruke en saltilpasser med en gang istedenfor å kjøpe sal som eventuelt ikke passer, over nettet. Viktig dersom du mener at du har funnet en sal på nettet som kan passe deg og din hest, at annonsen inneholder så mye informasjon som mulig og at salen passer de fleste hester, også de med litt høy manke. Om du har lange ben er det viktig at du har ekstra lange salkapper, ellers vil knærne stikke utenfor salen når du rir. Merkesaler koster ofte litt mer, men er også lettere og selge igjen, så dette må du vurdere ut i fra budsjettet du har. De fleste saler kan også tilpasses av saltilpasser ved å endre bomstørrelse, omstopping og justering ved å bruke en salpad, men viktig at du spør selger om salen kan endres. Andre saler selges med flere typer «utskiftbare» bomjern slik at du kan, med litt erfaring eller hjelp skifte ut bomjern selv. Om du er usikker på om din hest trenger smal, normal, vid eller ekstra vid bomjern, er det lurt å kjøpe en sal der alle størrelser bomjern følger salen. Noen saler har foam i salputene under salen, og foamen kan ikke skiftes ut slik som salputer med ullstopp. Informasjon om ulike salpader og saler kommer i egne innlegg.

Håper du ble litt klokere, men har du spørsmål så er det bare å ta kontakt så skal jeg svare så godt jeg kan:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.