Rytters balanse på hesten

En del av harmonien ligger i balansen!

Det blir ofte snakket om harmoni mellom hest og rytter. Når man ser en ekvipasje som er i harmoni, ser ridning veldig enkelt ut, men hva er denne «harmonien» som trenere snakker om? Er det at man ser «steget» eller kan det være «sitsen» eller kanskje den «tekniske ridningen» eller «utstyret» eller kanskje «kontakten med hesten» som er harmonien?😯

Harmoni er dessverre ikke bare «en» ting, og mange vil nok si at det er en kombinasjon av alle de tingene jeg har nevnt over + en del andre ting som kommer i tillegg for at man til slutt vil kunne kjenne på den herlige følelsen av harmoni, der alt bare «funker».

Gjennom de siste 8 månedene har vi sett at for vår rytter har «balansen» når man rir hesten, forbedret seg mye. Med dette så mener jeg at rytter har klart å samkjøre sin balanse med hestens på en mye bedre måte, slik at rytter ikke forstyrrer hestens balanse under ridning. Under ser dere en video fra aller siste trening hvor man faktisk ser at hest og rytter er i harmoni gjennom en serie med hinder.

 

Det er mange ting som skjer i denne videoen og man må bør se filmen flere ganger og fokusere på de ulike elementene for å kunne sette det sammen til en helhet. Jeg skal forsøke å forklare så godt jeg kan, men flott om jeg får tilbakemeldinger dersom noe er glemt eller dere ser noe annet en meg👍.
Hest og rytter traver inn mot første hinder i serien, og allerede her ser dere at hesten er i balanse, hodet er i ro selv om hesten ikke går i form. Rytter har en god anridning slik at hesten ser hva som kommer når han rir svingen. Denne hesten har en forholdsvis kort hals. Det er ønskelig at hestene har litt lengre hals, men man må jobbe med det man har😊 Det er jobben som gjøres før anridning som er så viktig. Rytter må ha sørget for at hesten, og rytteren, er i balanse før de rir an mot hinderet. Når anridningen er i gang er det for sent å gjøre endringer. Hesten på filmen nøler nå ikke med å hoppe pga at rytter ikke er en forstyrrende faktor. Over hindrene sitter rytter i ro, gir hesten plass, rolige hender som lar hesten få strekke halsen, rytters ben er i ro, blikket frem og han bare følger hestens bevegelser slik at hestens balanse ikke blir forstyrret. Siste hinder i serien er 135cm høyt, og her ser dere at rytter lener seg, i en kort periode, litt mer frem for å følge hestens bevegelse og balanse. (Viktig at du lener deg litt frem, ikke ned)

Dette ser jo ganske enkelt ut, men om rytter ikke har en veldig god balanse, styrke i rygg, kjernemuskulatur og kroppsbeherskelse kan dette se ganske annerledes ut. Er du ikke i balanse sammen med hesten vil du fort få ett stopp eller riv. Er hesten ikke i balanse, med deg på ryggen, vil den ikke ha så mye valg en enten å «pløye» igjennom hindrene eller stoppe. Det er ikke hestens feil, den klarer bare ikke å ta deg med når den kjenner at balansen er «off»

På lavere hinder kan du komme igjennom selv om balansen ikke er helt på topp, men skal du hoppe høyere vil dette være en av de faktorene som gjør at ting kan gå galt. Har du en mer erfaren hest vil den kunne «hjelpe» deg selv om du ikke er helt i balanse, men skal du ri feilfrie runder, bygge tillit og samspill, er det viktig at du gjør det du kan for å gi hesten de beste forutsetninger for å klare det du ber den om.

Håper dette gav litt klarhet og inspirasjon til å fortsette treningen for deg og din hest for å finne «harmonien»😊

 

Jeg har i en tidligere blogg snakket om at hesten ikke er «født» med en rytter på ryggen, og den vil trenge tilvenning og trening for å kunne klare å bevege seg riktig med en rytter i salen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.