Rytterens fysiske kapasitet!

I hvor god form bør en rytter være?

Det er stor fokus på at hesten må være frisk og i form for å kunne prestere. Mindre fokus er det ofte på rytteren. Ser nå at mange av de yngre rytterne har begynt å trene mer fysisk, men tror fortsatt mange ryttere ikke tenker på at «å være i form» kan ha så stor betydning, siden det er hesten som skal gjøre den tyngste jobben. De fleste ryttere jobber også mye i stallen, de løfter høyballer, vannbøtter, saler, dekken, triller trillebår, møkker bokser etc etc. Dette er veldig bra, men er det nok?

Når man rir sprang bruker man mye kjernemuskulatur i mage og rygg, balanse, koordinasjon, kondisjon og beinstyrke. Det er ikke så mye fokus på armer og overkropp, da man ikke ønsker at rytter skal bli for sterk i tøylen, som kan skade hestens munn. Skal man klare å stå mye i lett 2-punkts sits, krever det at man oppfyller alle punkter over. Er man ikke sterk nok i kroppen og står i en 2-punkts sits vil man fort «lene» seg på tøylen, noe som dermed kan ende med at man drar hesten i munnen samtidig som man ber hesten om å gå fram med sjenkel. Dette er uheldig og forvirrer hesten. Om balansen ikke er god nok kan rytter også «falle» fremover med overkroppen og dermed forskyve tyngdepunktet for langt frem på hestens manke. Du må også kunne koordinere hender og føtter slik at du vet når du gir hvilket signal, til hvilken tid.

Under ser dere en video hvor det trenes kjernemuskulatur, koordinasjon, balanse og beinstyrke ved å stå på en yoga ball og gjøre knebøy.

 

For å unngå hele denne problematikken er det mange ryttere som sitter nede i salen mens de rir og kun bruker 2-punkts sitsen over hinderet. For mange fungerer dette bra, og hesten responderer fint, men jeg tenker; hva om rytter hadde vært litt lettere i sitsen og gitt hesten mindre trykk på ryggen slik at den bedre kan løfte seg og krumme ryggen tidligere og få en høyere kurve over hinderet? Kunne det da være at hesten faktisk kan hoppe høyere, bedre og lettere enn om du sitter nede i 3-punkts sits?

Det er ulike ridestiler i ulike land, men tendensen i Norge er at man rir i en lettere sits, og med høyere hender enn feks. i tyskland hvor man sitter mer «rundt» hesten og rir med lavere hender.

Tilbake til treningen for rytter☺Slik tiden er, ser det ut som ryttere også må gjøre alt de kan for å få flest mulig marginer på sin side for å bli best mulig, og her vil den fysiske formen spille inn. Utholdenheten man skal ha for å kunne ri flere hester, i flere klasser, øker belastningen på rytter, både fysisk og psykisk. Å trene utholdenhet kan du gjøre ved å jogge eller sykle. Sykler du frem og tilbake til stallen får du også ekstra styrketrening for lår og legger.

Nå håper jeg du har fått noen ideer og inspirasjon til å ta fatt på treningen slik at både du og hesten er i best mulig form.

Lykke til👍😊

8 thoughts on “Rytterens fysiske kapasitet!

 1. download says:

  I think the admin of this web page is truly working hard for his web site, for the reason that here every material is quality based data. Katya Boniface Zulema

  • joyaggie says:

   Hi. So nice to hear. It is allot of work, but I really like it. Thank you so much for taking the time to write a comment.

  • joyaggie says:

   Thank you so much.☺️ So glad you enjoy the site. If there is something else you would like me to write about, please let me know.

 2. erotik says:

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is also really good. Hynda Claudius Sanger

  • joyaggie says:

   Thank you very much, means alot that you like what I write. Please let me know if there are other subjects you would like me to look into.

 3. turkce says:

  I have recently started a site, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. Beverlee Mauricio Bigg

  • joyaggie says:

   Thank you very much for your kind words.If there is any subject you would like me to look into, please let me know.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.