Oppvarming av hesten til trening og stevner!

Grunnlaget og følelsen.

Har fått spørsmål fra en av våre lesere om jeg kan skrive litt om oppvarming før trening og stevner, så det er det jeg skal prøve på nå. En grunnleggende ting man bør ha litt kunnskap om er hvordan en hestekropp fungerer, slik at man unngår strekkskader i muskler og ligamenter ved oppvarming. Det er ved oppvarmingen du skal legge grunnlaget og finne følelsen før du skal inn og gjennomføre konkurransen eller treningen. 

For ett par år siden snakket jeg med en tyskutdannet Berider ang. oppvarming, og lærte masse om hvor viktig denne delen av treningen er. En hest som kommer rett fra boksen og ut til oppvarming trenger ca 20 minutter skritting før sener og ligamenter er oppvarmet og klare for ytterligere belastning. Kjører du hesten til trening i henger eller bil er vibrasjonene ved selve turen med på å varme opp ligamenter og sener slik at oppvarmingen i skritt kan kuttes ned til ca 10 minutter.

Når man snakker om oppvarming i skritt er dette ikke bare å vandre rundt på lange tøyler i 10 eller 20 minutter. Når man går inn på oppvarmingen er dette en del av treningen. Det er rytters ansvar att hesten, og rytteren, er ferdig oppvarmet til selve treningen begynner. Man starter med noen runder på litt lengre trøyler, men man skal også samle opp hesten og få den til å gå til tøylen, sidebevegelser som sjenkelvirkninger er også viktig. Volter, stopp, rygging og bydning til tøylen skal også gjøres for å få en våken og myk hest. Det er her du kjenner hvordan din hest fungerer akkurat i dag.

Når du har gjort unna skrittingen går du over til trav. Her skal du også gjøre øvelser som volter, tempovekslinger, overganger og sideførende bevegelser for å myke opp hesten ytterligere. Veldig viktig at du varmer opp hesten både på høyre og venstre hånd, da hester er som oss, de har en sterkere side og en svakere side (høyre og venstre hendte). Oppvarming i trav bør gjøres i ca 8-10 minutter ut i fra hvordan din hest responderer.

Når du har skrittet og travet går du over i galopp. Har du lagt ett godt grunnlag i de 2 første gangartene vil galoppen bare være «kronen på verket» som bekrefter det du har jobbet med i starten. Gjør overganger, tempovekslinger og volter der du holder hesten rett, skuldre på plass og at du har en hest som er våken og forstår dine signaler.

Finnes det mulighet, på stevneplassen, til at du kan varme opp og gjøre grunnarbeidet ute, borte fra selve framridningen, kan dette være en fordel da man kan ri på høyre og venstre hånd og man kommer litt bort fra alt støy. På framridningen i sprangkonkurranser får man som regel bare ridd på en hånd, noe som kan være negativt spesielt om man har en ung eller uerfaren hest. Det er opp til deg som rytter å legge forholdene til rette for du og hesten skal kunne prestere best mulig.

Er du god på oppvarming, lager dine rutiner og sørger for å følge disse slik at du legger til rette for at hesten kan yte best mulig gjør dette at du ikke må hoppe hesten tom før du går inn på banen, uavhengig om det er trening eller stevner. På stevner er det viktig at du ikke starter med masse nye øvelser på oppvarmingen. Øvelser som dere ikke har trent på og man ikke vet hvordan hesten responderer på, eller overhode forstår, kan ødelegge mer en det hjelper. Man er uansett nervøs, skal huske banen, mange ryttere på framridningen etc, så det å ha gode rutiner fra oppvarming på trening kan være det som gjør at du holder fokus, gir deg og hesten trygghet, den riktige følelsen og det gode grunnlaget for å kunne prestere.

Lykke til:)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.