Når stevneplanene går i vasken!

 Når du blir rammet av hendelser utenfor din kontroll!

Når sykdomsepedemier rammer slik som herpesvirus eller influensavirus, påvirker det alle som driver med hest. Avlyste stevner, stengte staller og en redsel for at sykdommen skal ramme deg og din hest. Dette gjør noe med oss mennesker og vi kan fort miste konsentrasjon og fokus på trening, og jobben vi har lagt ned for å komme dit vi er i dag.
Det viktigste er at hesten blir frisk, eller at den ikke skal bli syk! For konkurranse ryttere og hesteeiere kan dette være en mental påkjenning som ikke må skyves bort, men adresseres og håndteres.

Er hesten blitt syk, er hestevelferden det som må stå i fokus. Da er det viktig at du har dyktige veterinærer og støttende mennesker rundt deg. Ved at du har noen å snakke med gjør at du allerede der starter prosessen med å akseptere at sykdommen vil sette dere ut av spill, og dere vil trenge mye tid for å komme tilbake. Er hesten så syk at den ikke overlever, er dette noe jeg ikke unner min verste fiende. Det er brutalt, rått og nesten uutholdelig.

Står hesten på en stall der sykdommen finnes, går man i en konstant mental tilstand hvor man er livredd for at akkurat min hest skal bli smittet. Du vasker hender, skifter klær, klapper ikke andre hester, men du kan aldri være sikker på at du har gjort alt du kan.

Står hesten på en stall der det ikke finnes smitte, tenker man likevel på om noen andre i stallen kan ha vært i kontakt med en syk hest og tatt med seg sykdommen til din stall! Hovslagere, saltilpassere, selv veterinærer blir man skeptisk til, og du ønsker bare at alle skal holde seg langt vekk fra din hest.

Alle scenarioer over er mentalt stress som påvirker oss som ryttere. I hestesporten er det slik at hesten er «toppidrettsutøveren» og blir behandlet deretter. Det mange ikke tenker på at det er hest og rytter sammen som er «toppidrettsutøvere» Er ikke rytteren i mental balanse, i god fysisk form, trygg på sine tekniske ferdigheter og har en «feeling» for hesten, vil ikke hesten kunne yte sitt beste når det gjelder.

For å kunne skape dette fantastiske samspillet, tryggheten og følelsen er det viktig at ryttere tar vare på hverandre, og ikke hele tiden setter seg selv nederst på listen, for om dere ikke er mentalt, fysisk og psykisk forberedt kan veien tilbake bli lenger enn den behøver å være.

Rytterne ved TTG (Telemark Toppidrett Gymnas) har fri tilgang til mentaltrener, dette er etter min mening noe som bør tilbys ved alle skoler som kaller seg Toppidrettsgymnas, da den mentale delen er blitt like viktig som den fysiske, om ikke viktigere.
Dette tilbudet, ved TTG, er til stor hjelp i vanskelige situasjoner, samt i forhold til prestasjoner, forventninger, stress og påkjenninger som ryttere daglig møter. Ta kontakt med noen du tror kan hjelpe dersom du føler at presset eller utfordringen blir for stor slik at du kan få satt «brikkene» på plass, og du kan bli en bedre rytter og hesteeier.

Lykke til:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.