Motivasjon!

Hvordan beholde motivasjonen, og hvorfor mister jeg den?

Motivasjonen kan gå fort opp og fort ned når man driver med hestesport. I mange andre sporter er ofte bare deg selv du må holde motivert, men i hestesporten er du alltid avhengig av å at hesten også er motivert. Hvordan får man til dette, og hva skal jeg gjøre når jeg føler at jeg står i stampe og ingenting fungerer? 

Å drive med hest er MYE arbeid. Man har aldri fri har ikke tid til noe annet og man har konstant dårlig samvittighet for at man egentlig burde vært i stallen for 1 time siden. I hodet er det alltid tanker om hva man kan gjøre bedre, annerledes og hva man bør trene mer på. Hesten skal ut, hesten skal inn, hesten skal stelles, skos, pusses, det skal møkkes, utstyr skal pusses, og man skal ri. Det er rett og slett ikke plass til så mye annet en HEST. I tillegg kommer det økonomiske perspektivet. Alt koster når du har hest, og det er alltid noe man trenger. Utstyr til hest, utstyr til rytter, dyrelege, stallplass, trening, skoing, fôr, stevner, kjøring til stevner osv. osv.

Bare å skrive alt dette kan gjøre at motivasjonen havner langt nede, og det kan man ikke la skje, for har du ikke motivasjon, har du heller ingen fremgang. Alt blir stående i stampe!

Så hvordan skal man få tiden og lysten til å strekke til? Jeg har lært meg til å ikke tenke for komplisert, men du må ha en genuin interesse for hest. Den interessen må ligge i bunn. Deretter må du sørge for at du har et hestehold som er overkommelig. Tenk igjennom hva du vil med din hest, hva ønsker du å oppnå? Trivsel i stallen er også viktig. Du bør synes det er gøy å gå i stallen, der treffer du venner og bekjente som har samme lidenskap som deg. Slå av en prat, ri en tur sammen. La også hesten få være litt hest. Den trenger ikke å dulles, bandasjeres, vaskes hver dag. Det viktigste for hesten er at nettopp DU kommer å sier hei. Hesten kan godt bare få gå ute en hel dag i frisk luft og slappe av i solen. Det er motivasjon for hesten, bare å være hest. Du må selvsagt sjekke at den ikke har noen sår/skader osv, men bare det å være litt sammen med deg, slå av en «prat» og bli klappet kan være det som skal til. Får hesten være sammen med andre hester blir den ekstra glad, men dette må du avgjøre ut i fra hva du ønsker og føler er rett for ditt hestehold.

I konkurranse sammenheng så har man perioder som er «off season» da har hestene fri og de skal bare være hester og slappe av. Litt lett mosjon, men ellers ingen «plikter». Dette er restitusjon og kvalitets tid for en hest slik at den kan yte sitt beste når stevnesesongen går i gang. Men hva med deg? Har du gode venner på stallen kan det være en idè at man deler på inn/ut slipp, fôring og møkking. Man kan dele opp i dager eller at man tar en uke hver. På den måten kan du få litt fri, noe som er bra for deg og din motivasjon. Se også gjerne videoer på Youtube eller andre kanaler hvor du kan hente deg inspirasjon fra folk ved å se videoer av mennesker som motiverer deg.

I spania var det enklere med hestehold. Stallen gjør all møkking og foring, ut-/og innslipp, så i realiteten kommer du bare for å ri og pusse hesten. Prisen var billigere med alt dette inkludert en det du betaler i Norge for bare stallplass og fôring. Været var også bedre, ingen snø og få minusgrader om vinteren.

Uansett så er det viktig at du tar like godt vare på deg selv som du tar vare på hesten. Ikke vær redd for å spørre om hjelp, eller komme med forslag til andre i stallen som kan være positivt for flere en bare deg selv. IKKE minst ta frem gode opplevelser, minner du har hatt sammen med din hest. Det varmer som regel ned i hjerteroten når du tenker gode tanker og mimrer om barbakturene i vårsola i T-shirt og shorts🌞

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.