Mageproblemer!

Hest og mageproblemer!

Hestens mage og tarmsystem er laget for å bearbeide gress. I vill tilstand spiser hesten ca 90% gress. Resten er løv og urter. Magesekken er liten i forhold til hestens størrelse, og kan holde ca 19 liter mat. Best jobber magesekken når den har ca 7,6 liter mat i magen, dette pga at magesekken tømmes når den er 2/3 full, uavhengig om enzymer har brutt ned all maten eller ikke. Dette gjør at hesten ikke kan nyttegjøre seg av maten den får når magesekken blir for full, derfor anbefales det å gi hesten flere mindre måltider per dag istedenfor ett eller to større måltider. 

Det er derfor viktig at vi tar vare på hesten og dens mage for at hesten skal ha det bra og kunne utnytte maten den får, best mulig. Når maten går ned i spiserøret skjer dette ved hjelp av muskler i strupeveggen. Når maten nærmer seg magen åpnes en muskelring som forbinder spiserøret med magen. Denne ringen kan kun åpnes fra spiserøret og ikke fra magen, noe som betyr at hester ikke kan «kaste opp» siden muskelringen ikke kan påvirkes fra magen, kun fra spiserøret.

Når hester skifter eier, stall eller omgivelser vil dette være en påkjenning for hesten, noe som kan sette seg i magen og hestene får løs mage. Noen hester som av en eller annen grunn lett blir stresses eller er nervøse kan ha løs mage nesten hele tiden. I spania brukte vi Biola drikk eller Activia yoghurt som vi blandet i kraftforet for å hjelpe hestene med å normalisere mage-/og tarmflora.

Activia innholder en melkesyrebakterie som heter Bifidokultur, en probiotisk bakterie som aktivt hjelper til med å holde magen sunn. Grunnen til dette er at bakterien kan overleve i meget syrligere omgivelser enn andre bakterier og dermed gjør livet «surt» for andre, skadelige bakterier.

Biola inneholder også melkesyrebakterier i tillegg til LGG (Lactobacillius rhamnosus GG). LGG er en av verdens best dokumenterte probiotiske bakteriestammer. Probiotika er levende bakterier som i studier er vist å ha helsefremmende egenskaper. En ubalanse i bakteriefloraen kan gi økt risiko for mageproblemer, blant annet løs mage eller forstoppelse. Probiotika ser ut til å kunne forebygge og gjenopprette en slik ubalanse. Probiotika, i motsetning til andre bakterier som drepes av magesyren i magesekken, har evnen til å bosette seg i tykktarmen. Bakteriene etablerer seg ikke i tarmen, men forsvinner etter 1-2 uker dersom man slutter å gi produktet.

Begge varianter finnes i flere ulike smaker så det burde være mulig for de fleste å finne en smak som hesten er villig til å ta til seg. Det kan være lurt å starte med en liten dose første gang slik at hesten venner seg til smaken. Det var nesten umiddelbar virkning av å gi Biola eller Activia i maten. Vi blandet ønsket produkt i kraftforet, eller grøten, for å få hestene til å spise.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.