Jobbe som rytter eller groom i utlandet?

Hvordan går jeg frem og hva skal til?

Tiden flyr og med Covid-19 sitt inntog, med strenge restriksjoner i Mars 2020, sitter man igjen med en litt tom følelse og usikkerhet for fremtiden. Heldigvis har man stort sett klart å finne en «ny» normal med god avstand, hygiene og ulike smittevern tiltak som man vet fungerer uansett hvor og hvem du skal forholde deg til. Det er dog ulike smitteverntiltak i ulike land, og det er viktig at du sjekker nøye hva som gjelder dit du ønsker å/skal dra, slik at du kan gjøre de rette forberedelsene. Husk også at det kan være karantene i landet du skal inn i, og om du skal hjem til Norge, så oppdater deg godt på hva som vil gjelde i ditt tilfelle.

Det er et stort steg å ta om du ønsker å jobbe i en stall i et annet land. Pass på at du får så mye informasjons som mulig om boforhold, arbeidsforhold og eventuell lønn og kontrakt. Vær også veldig sikker på at dette er noe du vil, da det er veldig mye jobbing fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, og det er ikke sikkert du får så mange fridager den første tiden. Dine vanlige venner og nærmeste familie er langt unna så det krever sin mann/kvinne å holde ut til man har fått seg et nytt nettverk, og man begynner å kjenne seg «hjemme». Husk at arbeidsgiveren som gir deg en jobb tar også en veldig stor sjanse, så du må vise at dette er noe du virkelig ønsker, og har tenkt nøye igjennom.

Vi hadde hørt om flere som har jobbet i Tyskland, England, Danmark etc, men likevel var det mye vi ikke hadde informasjons om, så hvordan griper man dette an? Det første vi gjorde var å kontakte den tyske stallen vi hadde kjøpt vår tidligere hest Cascador. De hadde dessverre ingen ledig stilling, men gav oss noen ideer om hvordan vi skulle gripe an prosessen. En CV ble laget og vi fant fram gode videoer fra stevner og treninger. Deretter gikk vi inn på web siden: www.yardandgroom.com der lyses det ut stillinger som man kan søke på. Det vi fort fant ut var at enkelte annonser var gamle og mange arbeidsgivere var dårlige til å gi tilbakemelding. Ellers var vi inne på facebook gruppen «grooms, jobs and riders». Denne gruppen må du melde deg inn i, og her legges det ut jobber daglig fra hele verden, som rytter, groom, stallarbeider etc. Utfordringen er jo å finne de aktørene som er seriøse, og som kan tilby boende, arbeidskontrakt og en lønn du kan være fornøyd med. Du må søke på mange ulike staller der de ser etter ryttere/ groomer eller hva du nå ønsker, men veldig mange svarer ikke på henvendelsene, eller man får tilbakemelding, men så slutter kommunikasjonen.

Kort sammenfattet så kan vi vel si at skal du søke jobb i utlandet, må du være tålmodig, ikke miste håpet eller gnisten selv om du ikke alltid får svar, eller jobben ikke dukker opp på første forsøk. Viktig at du setter opp punkter som er viktige for deg, og den jobben du ønsker å gjøre. Være ærlig og klar over at det blir lange dager, mye jobbing uansett om du søker stilling som rytter, groom eller annet. Jeg har satt opp noen «knagger» under på ting som kan være gode å ha med seg inn i prosessen. Staller som Schockemuhle har egne søknadsskjemaer på sine nettsider, men vær klar over at de har veldig mange søkere, og det kan lønne seg å ringe dem før du sender inn skjema. Du skal heller ikke være redd for å «mase» en gang eller to, men får du da ikke svar, bør du gå videre til neste mulige kandidat.

  1. lag en god CV, med navn, adresse, land, Tlf og mail. Skriv kort om deg selv, hva du har prestert, og din visjon.
  2. Legg alltid med gode Videoer fra stevne, trening og spesielt viktig at du rir på bakken.
  3. Ikke vær redd for å ringe. De aller fleste snakker godt Engelsk. Alltid pluss om du kan snakke litt av språket til landet du søker til, men ikke et «must»
  4. Mange ønsker at du har sertifikat på Bil, noen ønsker også at du har hengerlappen.
  5. Ha klart for deg hva du ønsker å jobbe med. Ikke søk på stillinger som søker etter rytter, når du ønsker å jobbe som groom, eller omvendt.
  6. Spør alltid om du får arbeidskontrakt, prøvetid, boende, mat etc.
  7. Sørg for at du har på plass det du trenger for å kunne utføre jobben du skal gjøre. Ryttere bør feks. ha egen sal som de kan ta med.
  8. Vær positiv, lag en liste over spørsmål du eventuelt har, og få arbeidsgiveren til å fortelle så mye som mulig om jobben de ønsker du skal gjøre slik at du er best mulig forberedt.
  9. Vær åpen for at man i andre land gjør ting annerledes en det du er vandt til. Man lærer så lenge man lever.
  10. LYKKE TIL😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.