Hvordan svinger jeg hesten korrekt?

Tøyle, sits eller ben!

Når man ser dyktige ryttere ri, ser alt veldig lett ut, men når man skal praktisere det man har sett, så finner man fort ut at ting ikke er så enkelt. Svinger er for mange ryttere, og hester, vanskelige å få til uten at balansen blir forstyrret. I sprangridning skal svingene ofte tas raskt og med høy fart, noe som gjør øvelsen enda vanskeligere. 

Det er flere måter å få hesten til å svinge på, noen bruker mest sitsen, noen bruker mest ben og noen bruker mest tøyler. For at man skal hjelpe hesten best mulig å beholde balansen, ikke miste ytterskulder, ikke blir dratt i munnen og samtidig beholde fremdriften fra bakparten er en kombinasjon av de 3 nødvendig.

Viktig at rytter sitter midt over hesten og ikke lener seg innover. Lener du deg innover i svingen vil hesten måtte kompensere for endret balansepunkt. Rytter vil da, bevisst, eller ubevisst, flytte hesten utover i svingen. Drar du samtidig i indre tøyle, som du lener deg innover, setter du deg og hesten i en ganske farlig situasjon, hvor sjansen for at hesten glir og faller blir ubehagelig stor.

Som sagt, pass på at du sitter midt over hesten, ha kontakt på yttertøylen, se i retningen du ønsker å ri og kun «vis» veien du ønsker å ri med indre tøyle. Samtidig holder du støtte på yttre sjenkel, så hesten ikke forsvinner utover, men runder seg rundt din indre sjenkel. Sitt ned i sete, men gjerne i en lett 3-punkts sits, slik at du ikke hemmer hestens naturlige bevegelse i ryggen. Ha kontroll på hesten før du svinger, så en lydig hest, som kjenner deg og dine signaler er viktig. Hold hesten samlet mellom sjenkel, sits og tøyle slik at du får med deg kraften bakfra, og holder hesten i balanse. Blir hesten «lang» og ukontrollerbar vil kraften bakfra forsvinne, og du vil få en «flat» hest som lett kan rive første hinder etter svingen.

Ulike hester er ridd inn av ulike personer. Har du en hest som er innridd av en profesjonell Berider vil den sannsynligvis respondere best på en korrekt kombinasjon av tøyle, sits og sjenkel, og vil kanskje i enkelte situasjoner ikke forstå hva du ønsker når du ikke gir signalene den er trent opp til å respondere på. Husk at «timingen» din også må stemme, slik at du gir rett signal, til rett tidspunkt.

Det bør vær en viktig del av bakketreningen å jobbe deg og hesten fram til best mulig teknisk korrekt ridning. Start gjerne i skritt og jobb deg oppover i de andre gangartene når du kjenner at du har automatisert rett timing, respons og ridning.

Hest er best:)

2 thoughts on “Hvordan svinger jeg hesten korrekt?

  1. download says:

    Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it. Amalle Lancelot Juanita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.