Grunnleggende hestestell!

Stell av din hest.

Daglig stell av hesten er en av grunnstenene til en lykkelig hest. Hester som går i flokk steller og koser seg ofte med hverandre. De klør hverandre på manken, står tett sammen, de leker og de små krangler og erter hverandre. Hester som står i lukkede bokser og i egne paddocker får ikke samme nærkontakt med andre hester. Jeg skal ikke si så mye om hva jeg mener er best da det er ulike meninger om dette, men hester er flokkdyr og de skal ikke være alene eller ensomme. Selv om hester står i egen paddock er den i en verden med andre hester og de kommuniserer selv om de ikke står sammen i en homogen flokk. Om du har en hest som går i paddock så er det du som må stå for kløing og nærkontakten som er viktig for en lykkelig hest.

Mange konkurranse hester står i paddock da man er redd for at hesten skal bli skadet av andre hester når de går i flokk. Mye hopp og sprett kan også gjøre at hesten strekker en muskel eller en sene som kan gjøre at man ikke kan trene eller stille stevner. Om man ønsker at konkurranse hesten skal få lov til å gå sammen med en annen hest, så kan det være en idè å bruke en eldre hest som kamerat. Den vil vanligvis ikke hoppe og sprette så mye og den er heller ikke så lysten på en krangel så sjansen er ikke så stor for skader.

Rundbørsten.

Jeg synes det er utrolig hyggelig å pusse og stelle hesten. Har man god tid ser man også at hesten koser seg med stellet. Ved å være litt nøye når man pusser finner man også tidlig eventuelle sår eller småskader som fort kan skje når hesten er ute. Når du skal pusse bruker du først en rundbørste. Start alltid ved halsen og børst i runde bevegelser fra halsen, ned øverste delen av bena, over ryggen (pass på at du er forsiktig på toppen av ryggen der ryggsøylen går), under magen, over rumpa og ned øverste dele av lår og ben. Ha den andre hånden på hesten så den vet hvor du er samtidig som du merker om hesten spenner seg når du børster den rundt omkring på kroppen. Om hesten spenner seg bør du undersøke nærmere og finne punktet hvor det gjør vondt for hesten. Det kan være en låsning eller en muskel som er stram som en massør, kiropraktor eller en osteopat kan løse opp.

Rotbørsten.

Når du er ferdig med rundbørsten så går vi over til rotbørsten. Den har stive ganske lange hår. Du gjør det samme som med rundbørsten og børster hele kroppen, fra hals til halen og nedover bena, men husk at du nå børster med hårene. Når du er ferdig med rotbørsten er det lurt å gå over med en myk rotbørste. Den har samme lange hår som rotbørsten men hårene er myke. Denne børsten gjør at glansen kommer frem i pelsen. Gå over hele hesten med den myke rotbørsten. Husk også helt ned på alle ben.

Den myke rotbørsten finnes også i små utgaver, disse brukes i ansiktet på hesten. Pass på at hesten forstår at du bare skal børste den forsiktig i ansiktet. Hesten ser ikke så godt det som skjer rett foran den da øynene sitter, som på de fleste flukt dyr, langt ut på siden noe som gir den godt sidesyn, men dårligere syn rett frem.

Manbørste.

På halen, manen, og panneluggen kan du bruke en helt vanlig hårbørste. Det tar ca 6 år før halen til hesten er utvokst, så vær forsiktig. Hold gjerne i halen med den andre hånden når du børster slik at du ikke drar ut for mange hår og ikke lugger. Børst forsiktig øverst ved haleroten slik at halen ser pen ut, men ikke drar ut for mange hår.

Hovskrape.

Når kroppen er ferdig må du rense høvene. Steiner, grus, små kvister kan kile seg fast under hoven så viktig at du sjekker dette hver dag. Om du ikke fjerner det som eventuelt sitter fast under høvene kan dette gjøre at hesten blir halt eller den kan få en hovbyll som er meget smertelig for hesten.

Nå er hesten pusset og stelt, så da er det bare å sale opp:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.