Hesten er laget for bevegelse!

Hvorfor bør hesten bevege seg?

Hester elsker bevegelse. De er flokkdyr som i frihet beveger seg over store områder. I dag finnes det mange ulike typer hestehold, og det er stor forskjell på hobbyhester, selskapshester og konkurransehester, men en av de tingene som fortsatt er felles for dem alle er nødvendigheten av bevegelse.

Jeg er veldig opptatt av at hestene skal være «happy horses». De skal være nysgjerrige, vennlige, våkne og gi ett uttrykk for velvære. Det er vår jobb som hesteeiere å gi hesten det den trenger, uten å overlesse den med menneskelige trekk. Om vi kjenner hesten godt og kan «lese» dens signaler har vi større mulighet til å gi den det den faktisk behøver, og ikke det «vi synes» den behøver.

Forstoppelse.

Bevegelses tid er den tiden vi gir hesten ved å slippe den ut på jordet, paddock, walker eller når vi rir den. Hestene elsker denne tiden, de behøver denne tiden. Ikke bare for psyken, men også for kroppen. Hestene har bandt annet en utrolig lang tarm, og en av tingene som gjør at tarmen fungerer som den skal er at hesten er i bevegelse. Siden vi mennesker har startet å gi hesten kraftfôr kan dette føre til større mulighet til forstoppelse i tarmen, som kan føre til kolikk. Passer vi ikke på at hestene får i seg nok vann og gir den nok bevegelse er faren større for at forstoppelsen kan utvikle seg til noe mer. Hester som går på utegang og stort sett bare spiser høy eller ensilasje har mindre sjanse for å utvikle forstoppelse. Disse hestene er i bevegelse hele tiden og justerer behovet for hvile, mat og bevegelse, ut i fra naturlige behov. Vi som har hester på boks må se til at hestene får nok bevegelse hver dag. De bør ut i stor paddock eller i walker hver dag + at man bør ri dem. Gjør man dette så vil hesten kunne nyte tiden den har i boksen til å hvile og spise uten å bli stresset eller deprimert pga for lite bevegelse og mye vondt i magen.

Vandring.

Hesten er også ett dyr som i naturlig tilstand alltid er på vandring. Den beveger seg sakte men sikkert i en retning samtidig som den spiser. Å ri på tur er nesten som å være på vandring. En tur i skog, mark eller fjell kan være akkurat det din hest trenger for at den skal yte best mulig når du trenger det. Mange er redd for å ri på tur med hesten da den kan skade seg, men for oss er dette en kalkulert risk å ta for at hesten skal føle seg mest mulig vel. Man kan også leie hesten på tur. På den måten har hesten bare seg selv å balansere, og kommer ikke så lett i ubalanse ved at man har rytter på ryggen. Velg også gjerne ett passende terreng slik at hester som ikke er så vandt med litt ulendt terreng har mulighet til å bli flinkere over tid til å holde balansen og bruke kroppen på riktig måte. Det blir som oss mennesker om vi bare har gått på asfalt hele livet, og så plutselig skal ut å gå fjelltur. Det vil være utfordrende for balansen og vil gjøre vondt i hele kroppen de første gangene før man får trent seg ordentlig opp.

Uansett hvilket hestehold du har, tenk at man alltid kan lære noe nytt som kan være til fordel for din hest og dens velferd. Vår jobb er å gi hesten den beste hverdagen DEN kan få, slik at den kan gi oss noen av de beste opplevelsene VI kan få.

Hest er Best. Hilsen Agnes.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.