Hestens syn og øyne er laget for flukt!

Hvordan og hva ser min hest?

Hester er flokkdyr og ikke minst fluktdyr. Det betyr at den er laget for å flykte når den oppdager fare. Dette er en av hestens viktigste og sterkeste medfødte instinkter. Hestens øyne er blant de største av alle land pattedyr. Hester ser 350 grader, ca 285 grader av dette kalles monosyn. Det betyr at høyre og venstre øye oppfatter ting uavhengig av hverandre (sidesyn), som gir hesten størst mulighet til å oppdage fare. Ca 65 grader er kikkertsyn, da ser begge øyne det samme. Hester har en blindsone foran ansiktet (90-120cm) som så går over hodet, halsen og ryggen, og ned bak halen. Derfor kan det være lurt å snakke til hesten, eller alltid ha en hånd på hesten når du beveger deg bak den eller rett foran den, slik at den vet hvor du er. 

Blindsone farget i grått.

Synet.

Når en hest oppdager noe i høyre eller venstre sidesyn vil den vanligvis snu seg, heve hodet og fokusere med begge øye (kikkertsyn) for å få ett bilde av hva som kommer mot den. Hester har dårligere dybdesyn en mennesker. Ved å ha ett så godt vidvinkelsyn har hesten måtte kompensere med ett dårligere dybdesyn.
Pga at hesten kun har 65 graders kikkertsyn som er formet som ett triangel foran hesten er den avhengig av å heve hodet for å kunne fokusere kikkertsynet mot det som kommer mot den fra avstand. En spranghest ser ingenting når den er ca 1 meter fra hinderet. Derfor er det så viktig at spranghester får lov til å heve hodet noen steg før hinderet, på den måten kan den få en bilde av hva som kommer mot den før hinderet forsvinner en kort stund ut av synsfeltet, før den skal hoppe. Når hinderet er i hestens blindsone må hesten stole blindt på sin rytter og sin egen erfaring. Skal hesten bruke kikkertsynet på ting som er nærme, eller på bakken, må den bøye hodet og halsen for å se ned.

Farger.

Hesten ser heller ikke farger som vi gjør. Den har ett 2 farget syn. De kan se blått og grønt og fargevariasjonene assosiert med disse 2 fargene. Vi mennesker har ett 3 farget syn hvor  vi kan se blått, grønt og rødt og fargevariasjoner assosiert med disse. Forskning indikerer at hester har syn som rød/grønn fargeblinde mennesker. Farger som er røde eller relatert med rødt virker mer grønne.
Hesten er dårligere en mennesker med å justere øyet fra lys til mørke eller omvendt. Viktig at dette blir tatt med i feks. lastetrening da dette kan være en grunn til at hester ikke vil gå inn i en hestetransport/henger. Hesten ser rett og slett ikke godt nok hva som er foran den. Forsøk å ha samme lysforhold ute og inne i hengeren når du skal laste, så gjør du det tryggest mulig for hesten. Det tar ca 15 minutter til øynene er fullstendig justert fra lys til mørke eller omvendt.

 Øverst hvordan mennesker ser røde og grønne epler. Nederst hvordan hesten ser de samme eplene.

Mørket.

Om natten ser hesten mye bedre en oss. Den har flere «staver» i øyet som gjør at den kan fange opp mer lys en vårt øye. Derfor er det bedre å stole på hesten i mørket en oss selv. Hesten ser også bedre en oss i tåke og skumring. Den ser omriss og former av ting som vi ikke kan se.I stummende mørke ser ikke hesten alt, men den klarer fortsatt å orientere seg uten å snuble eller gå inn i ting eller hindringer. Under samme forhold vil mennesker snuble, falle og dunke inn i alle hindringer, til og med hesten:)

Bilde kilder: Wikipedia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *