Hestens syn og øyne er laget for flukt!

Hvordan og hva ser min hest?

Hester er flokkdyr og ikke minst fluktdyr. Det betyr at den er laget for å flykte når den oppdager fare. Dette er en av hestens viktigste og sterkeste medfødte instinkter. Hestens øyne er blant de største av alle land pattedyr. Hester ser 350 grader, ca 285 grader av dette kalles monosyn. Det betyr at høyre og venstre øye oppfatter ting uavhengig av hverandre (sidesyn), som gir hesten størst mulighet til å oppdage fare. Ca 65 grader er kikkertsyn, da ser begge øyne det samme. Hester har en blindsone foran ansiktet (90-120cm) som så går over hodet, halsen og ryggen, og ned bak halen. Derfor kan det være lurt å snakke til hesten, eller alltid ha en hånd på hesten når du beveger deg bak den eller rett foran den, slik at den vet hvor du er. 

Blindsone farget i grått.

Synet.

Når en hest oppdager noe i høyre eller venstre sidesyn vil den vanligvis snu seg, heve hodet og fokusere med begge øye (kikkertsyn) for å få ett bilde av hva som kommer mot den. Hester har dårligere dybdesyn en mennesker. Ved å ha ett så godt vidvinkelsyn har hesten måtte kompensere med ett dårligere dybdesyn.
Pga at hesten kun har 65 graders kikkertsyn som er formet som ett triangel foran hesten er den avhengig av å heve hodet for å kunne fokusere kikkertsynet mot det som kommer mot den fra avstand. En spranghest ser ingenting når den er ca 1 meter fra hinderet. Derfor er det så viktig at spranghester får lov til å heve hodet noen steg før hinderet, på den måten kan den få en bilde av hva som kommer mot den før hinderet forsvinner en kort stund ut av synsfeltet, før den skal hoppe. Når hinderet er i hestens blindsone må hesten stole blindt på sin rytter og sin egen erfaring. Skal hesten bruke kikkertsynet på ting som er nærme, eller på bakken, må den bøye hodet og halsen for å se ned.

Farger.

Hesten ser heller ikke farger som vi gjør. Den har ett 2 farget syn. De kan se blått og grønt og fargevariasjonene assosiert med disse 2 fargene. Vi mennesker har ett 3 farget syn hvor  vi kan se blått, grønt og rødt og fargevariasjoner assosiert med disse. Forskning indikerer at hester har syn som rød/grønn fargeblinde mennesker. Farger som er røde eller relatert med rødt virker mer grønne.
Hesten er dårligere en mennesker med å justere øyet fra lys til mørke eller omvendt. Viktig at dette blir tatt med i feks. lastetrening da dette kan være en grunn til at hester ikke vil gå inn i en hestetransport/henger. Hesten ser rett og slett ikke godt nok hva som er foran den. Forsøk å ha samme lysforhold ute og inne i hengeren når du skal laste, så gjør du det tryggest mulig for hesten. Det tar ca 15 minutter til øynene er fullstendig justert fra lys til mørke eller omvendt.

 Øverst hvordan mennesker ser røde og grønne epler. Nederst hvordan hesten ser de samme eplene.

Mørket.

Om natten ser hesten mye bedre en oss. Den har flere «staver» i øyet som gjør at den kan fange opp mer lys en vårt øye. Derfor er det bedre å stole på hesten i mørket en oss selv. Hesten ser også bedre en oss i tåke og skumring. Den ser omriss og former av ting som vi ikke kan se.I stummende mørke ser ikke hesten alt, men den klarer fortsatt å orientere seg uten å snuble eller gå inn i ting eller hindringer. Under samme forhold vil mennesker snuble, falle og dunke inn i alle hindringer, til og med hesten:)

Bilde kilder: Wikipedia.

2 thoughts on “Hestens syn og øyne er laget for flukt!

    • joyaggie says:

      Hei. Ja dette er et godt spørsmål. Det meste går ut på trening, trening og atter trening. Du ser ofte unghester som hopper, de hopper ofte veldig «stort» i forhold til høyden og størrelsen på hinderet. Dette er pga at de ikke har rutinen for hvordan de kan hoppe mer effektivt slik at de ikke trenger å «overhoppe» på alle hinder. Det betyr at hesten må også trene sitt syn ut i fra oppgaven den blir gitt, og dette tar tid. Hester er jo litt som oss mennesker og de må gjøre ting mange ganger før det blir en rutine og de får tryggheten og følelsen av å beherske det vi ønsker at de skal gjøre. Noen hester tar ting enklere en andre men ofte regner man ikke hestene for voksne før de er ca 7 år. Dette sier noe om hvor lang tid det tar å trene opp en hest til å bli en god spranghest. Unghestklassene går opp til 6 år og der settes banene noe annerledes en i forhold til «normale» baner slik at det skal bli litt enklere for hestene å komme igjennom. Jeg håper du fikk svar på det du lurte på, men om du lurer på noe mer så tar du bare kontakt så skal jeg hjelpe så godt jeg kan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.