Heather Nova, Caslick’s Operasjon

Ett lite inngrep som kan hjelpe mye!

Nova er en meget spesiell dame, og hun er veldig flink til å gi beskjed om noe ikke er i orden. Vi hørte, i perioder, at hun har dratt inn luft bak. Hun har nok trukket inn luft i vaginaen hele tiden, men lydnivået kan variere, så det er ikke alltid at man kan høre det. Den rette terminologien for denne tilstanden er «pneumovagina». Dette er normalt hos hopper, uavhengig av alder, fysisk form eller annet, men som Veterinær Caslick skriver i sin rapport er all inndragning av luft i vaginaen, utover eventuelt perioder hvor hoppa er brunstig, ikke normalt. Vi tok derfor Nova med til dyrelegen for å sy igjen en del av Vagina slik at hun ikke lenger trekker inn luft. Hesten får bedøvelse og operasjonen er gjort på 15-20 minutter. Dyrelegen renser også vulvaen og gir hesten antibiotika slik at eventuelle bakterier og rusk som har kommet inn blir fjernet. 

Caslick’s operasjon har blitt praktisert i over 60 år. Det var veterinær Caslick som ønsket å finne en løsning på den negative effekten som «luft» hadde på det reproduktive systemet hos hopper. Før Caslick kom fram til dagens teknikk ble hopper gitt antibiotika og bakteriehemmende medisiner for å holde livmoren frisk, men Caslick fant ut at all medisineringen gjorde mer skade en godt for hoppene som ble behandlet, noe som gjorde at han i 1927 utførte den første operasjonen der han stengte den øverste halvdelen av vulvaen. Etter 2 måneder var denne hoppen normal og viste ingen tegn til uønsket bakterieflora i det reprodutive systemet.

Veterinær Caslick sier følgende: Når luft kommer inn i vagina kan luften ha med seg skitt, bakterier og annen forurensning. Det er denne forurensningen  som kan føre til; Vaginitis (betennelse i vagina) Cervicitis (betennelse i livmorhalsen) og Metritis (betennelse i livmoren).

Livmorhalsen er en muskel, og kort fortalt, forbinder vagina med livmoren. Når hoppene er brunstige er livmorhalsen (muskelen) avslappet for å slippe inn sperm fra hingsten, inn i livmoren. Når hoppa ikke er brunstig, eller er med føll, skal livmorhalsen være helt stengt (muskelen skal være stram) for å beskytte livmoren, eller det ufødte fosteret. Om ikke livmorhalsen er stengt i disse periodene kan det føre til kronisk betennelse i vagina, livmorhalsen og i verste fall livmoren som igjen kan føre til at hoppa får redusert fruktbarhet. Tar hoppa inn luft når hun er med føll, kan dette medføre missdannelser hos føllet eller abort.

Lengden, eller hvor mye som skal stenges av vulvaen er individuelt for hver hoppe. I 1937 skrev Caslick at ved å utføre denne enkel operasjonen reddet han minst 15% av alle fullblods avelshopper.

De sammensydde sidene av Vuvaen gror vanligvis fint sammen innen kort tid, og hesten kan bli ridd normalt etter noen dager. Det som man må huske på at Vulvaen må åpnes igjen når hoppa skal bedekkes eller skal ha føll. Etter hoppa har fått føllet kan Vulvaen sys sammen igjen vanligvis etter et par dager dersom det ikke har oppstått komplikasjoner.

For Nova sin del har hun hatt noen dager fri, men har allerede vist positive tegn på operasjonen. For sportshester som skal prestere på høyt nivå vil det å ha en eventuell infeksjon i Vulva, livmorhals eller livmor være meget ugunstig og ubehagelig. Nova har gitt oss beskjed om at noe ikke var bra, og vi håper at dette lille inngrepet vil gjøre hennes hverdag bedre, sunnere og lykkeligere.

Ønsker deg en fantastisk hestedag:)

 

 

2 thoughts on “Heather Nova, Caslick’s Operasjon

  1. hd film izle says:

    You made some decent points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will agree with your site. Terza Clair Ansilme

  2. full hd izle says:

    Very nice work with your entry. Many readers may view it in the same light for sure and wholly agree with your idea. Jacquetta Winnie Connel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.