Bitt, hvordan skal det kjennes for hesten!

Hva skal man se etter.

Jeg kommer til å ha en annerledes blogg ang. bitt. Det finnes mange blogger med alle mulig forklaringer på masse ulike bitt. Jeg er en person som alltid er nysgjerrig på informasjon, forskning og godt argumenterte erfaringer ang. hest og hestevelferd. Bitt er litt som saltilpassning, man kan bli forvirret av mindre. Jeg blir nødt til å skrelle bort alt snakk og synsing og rett og slett finne det bittet som passer hesten, slik at den kan jobbe avslappet og fokusert uten å tenke på at noe klemmer, klyper eller gjør vondt.

Hvilket bitt vil passe min hest?

Jeg så en video fra amerikaneren Dale Myler fra Myler bits. (ved å klikke linken lenger ned ser dere videoen. Det finnes flere videoer fra Dale ang. bitt.) Han satt også med noen ulike bitt foran seg og forsøkte å forklare hva som var forskjellen på de ulike bittene deres, men det jeg synes var en av de viktigste tingene han sa var; hvordan kan vi lage ett bitt som gir mest mulig komfort til hesten slik at den kan konsentrere seg om jobben, som vi forventer at de skal gjøre, på en avslappende og god måte? Mye av det han forklarte, følte jeg, var veldig fornuftig og vel dokumentert. Det jeg bet meg fast i, helt på slutten av videoen var følgende: En hest skal ha ett bitt der hestens munn oppfører seg slik som den gjør uten bitt. Hester sikler (skummer) ikke i naturlig tilstand, den går ikke å gaper i naturlig tilstand, den lar ikke tungen henge ut på siden av munnen, den går ikke med hodet høyt mot sky eller nesa ned i bakken eller tett inn mot brystet. Han presiserer også at hestens tenner må være i orden og raspet korrekt da dette er grunnpilaren for at hesten skal ha det så komfortabelt som mulig. Se video her: Dale Myler of Myler Bits

Bra eller dårlig!

Jeg har ikke noe ønske om å diskutere hva som er bra eller dårlig, jeg ønsker bare å si det som føles rett for oss og våre hester. For at jeg kan uttale meg om vår situasjon er det enkelte grunnpilarer som jeg mener bør være på plass.
Jeg må kjenne hesten og rytteren godt slik at de kan fortelle med hva som skjer. Hesten viser hva som skjer og rytter kan forklare meg hvordan det kjennes, og hva som er gjort for å forbedre situasjonen. Godt også å ha en kyndig 3 person som kan gi sin tilbakemelding slik at du kan spille «ball» og få bekreftet at man ikke er helt på jordet. Jeg må også vite at hesten ikke har vondt i kroppen ellers, har utstyr som ikke passer (les.sal, salgjord, hodelag) og hvordan hesten beveger seg i naturlig tilstand, uten utstyr.

For meg var det herlig å høre når Dale snakket om «tungefrihet». Han forklarer dette på en måte som jeg forsto veldig godt. Mennesker og dyr har spytt i munnen, og for å fjerne spyttet må vi svelge. Tenkt deg hos tannlegen, hadde ikke tannlegen lagt inn røret som suger opp alt spyttet som vi ikke kan svelge når vi ikke kan bevege tungen, hadde vi blitt kvalt eller siklet hadde rent ned over haken og ned på brystet.

Når vi bruker bitt så hemmer vi tungefriheten til hesten, mer eller mindre. Men det er klart at en hest som produserer ca 30 ganger mer spytt en oss, må kunne svelge. Vi mennesker hever tungen mot ganen når vi svelger, hester vri og hever tungen når de svelger. Er ikke dette mulig vil de forsøke å finne en eller annen måte å få lettet presset på tungen, altså heve hodet i sky, bli tung i hånden, skumme, stikke tungen ut på siden av munnen eller noe annet som gjør at de får spyttet ut av munnen.

Frem til nå har vi egentlig aldri hatt noen store utfordringer med korrekt bitt på våre hester. Vi har alltid brukt milde bitt, som regel 2 eller 3 delt med eggbutt eller D-ring som har fungert fint både på bakken og på sprangbanen. Nå derimot har vi litt utfordringer, da Nova gjerne stikker hodet opp i sky, spesielt i galoppen, og på sprangbanen når hun blir ivrig. Hun er ikke hard i munnen, eller vanskelig å stoppe, men vi ønsker jo at hun skal slippe å ha unødvendig ubehag. Vi bruker nå ett bitt som vi fikk med når vi kjøpt henne, da det ble sagt at hun ikke kunne bruke noe annet, da alt var prøvd, og dette var det som fungerte best. Det er ett 2 delt bitt med eggbutt ringer som har selvklebende teip i midten slik at det ikke klyper i munnvikene. Syntes i utgangspunktet at bittet ble veldig tykt, men har til nå brukt dette for å se hvordan det er over tid. Hun går fint med hjelpetøyler, men uten dette er det vanskelig for henne å gå i korrekt form. Vi har sjekket alt annet utstyr, hun får jevnlig besøk at massør/osteopat og hun er fulgt opp med jevnlig tannrasp, så jeg tror det kan være verd å prøve ett annet bitt, som jeg håper kan gi henne mer komfort en det hun har per i dag.

Vi har nå gått til innkjøp av ett Myler bitt, level 2 med eggbutt ringer, så er jeg spent på om dette ville kunne være noe for henne. Har kjøpt det fra Holland, da det var veldig lite utvalg å finne i Norge. Er utrolig spent på hvordan det blir så vil skrive en egen blogg om dette når vi får bittet i hus og får testet det.

Hilsen Agnes.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.