Pustende Bandasjeunderlag!

Hjemmelagede bandasjeunderlag.

Lages av naturproduktet ull og kan lages i den fargen du vil ha. Ikke bare er dette bra for hesten, men du kan engasjere bestemødre, tanter, søskenbarn eller andre som liker å strikke eller hekle. Med denne metoden kan du også velge hvilken farge du vil at bandasjeunderlagene skal ha, ensfarget, striper, prikkete, rutete eller kanskje regnbuefarget?

Innledning.

Bandasjer og beinbelegg er mye omdiskutert, og det er klart at hesteeiere må være bevisst på at man bruker dette utstyret riktig og til rett tid for å ivareta hestevelferden. Hestens ben skal ikke være varme, og jeg har lært, siden jeg var liten jenta at hestebena alltid skal avkjøles med kaldt vann etter at hesten har vært i bruk for å forsikre seg om at senevevet ikke blir skadet av overoppheting. Varmen fra senene må få spre seg så fort som mulig slik at man forhindrer nedbryting av senen.

Når man setter på bandasjer før trening stenger man muligheten til at varmen kan forsvinne via sitt normale avkjølingssystem. Sener og ligamenter skal i utgangspunktet ikke være tildekket. Når hesten jobber (skritt, trav, gallop) øker varmen i ligamentene og den naturlige avkjølingsprosessen settes i gang. Bruker man bandasjer mister hestens ben det naturlige avkjølingsystemet og det kan forekomme seneskader pga overoppheting i senene og ligamentene. Resultatene ved bruk av beinbeskyttere er noe bedre, men da anbefales det at du bruker beskyttere med ventilasjon slik at luften kan strømme igjennom.

Temperaturer.

En hest som ble longert i 20 minutter uten belegg eller bandasjer hadde ingen forskjell i beintemperatur før og etter trening. En hest med beinbelegg som står stille øker beintemperaturen med ca 15 grader. Etter treningsøkten med beinbelegg økte temperaturen til ca 20,5 grader.
Når hesten har bandasjer øker beintemperaturen med ca 15 grader når den står i ro, men etter treningsøkten har temperaturen økt til ca 24,5 grader.

Det samme gjelder for transport beskyttere. Spesielt på varme dager må man vurdere sterkt om man skal la hesten stå med transportbeskyttere. Om man må ha transportbeskyttere så husk å fjerne disse så fort du kommer av transporten. Avkjøl gjerne bena omgående med kaldt vann om du har mulighet. Du kan også bruke «Cooling gel» om du ikke har tilgang på kaldt vann.

Stallbandasjer.

Her kommer jeg til det jeg har nevnt øverst i artikkelen. Av og til må man ha på stallbandasjer pga skade eller sykdom. Veterinæren vil fortelle deg om det er nødvendig med bandasje eller ikke, om du har en skadet hest.  Skal du bruke bandasjer på stallen så kan du hjelpe hesten med å bruke pustende bandasjeunderlag. Dette skaffer du deg enkelt med å kjøpe ullgarn og strikker, eller hekle dine egne underlag. Ull er ett naturprodukt som puster, så ull er bedre å bruke enn de tette, vatterte underlagene du kjøper i butikken. Størrelsen bør være ca 35 x30cm store. Det er bare å være kreativ og strikke i vei. Du vil fort bli kontaktet av andre som lurer på hvor du har kjøpt dine flotte bandasjeunderlag:)

Hest er Best hilsen Agnes:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.